SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Klubbens historia

IFK Falköping IK – en historisk tillbakablick

 

Den första ishockeymatchen i föreningens historia spelades redan 1947. Under 1948 bildas sedan en ishockeysektion och man börjar spela seriespel. Sektionen fortsätter med seriespel fram till 1956 då man beslutar sig för att lägga ner verksamheten.

Ishockeyn ligger sedan i träda under ett par decennier innan man i samband med att den konstfrusna isbanan vid Ållebergsgymnasiet står klar under 1974 åter bildar en ishockeysektion. Under tiden 1974 -1983 bedrivs verksamheten på den blåsiga månskensrinken och verksamheten byggs upp och växer sig starkare och starkare. Seniorlaget spelar under denna tid i division 4 med skiftande resultat och den viktiga ungdomsverksamheten blir livligare och livligare.

 

1984 måste betecknas som ett väldigt betydelsefullt årtal för ishockeyn i Falköping. Det var året då ett antal driftiga ideellt arbetande idrottsmänniskor insåg vikten av en Ishall. Med Lars-Åke Gelang som ordförande bildades Ishallsföreningen. Under sommaren uppfördes ishallen och den 27 oktober 1984 invigdes Odenrinken efter många ideella arbetstimmar. Odenrinken är då ett skal som sedan under en tioårsperiod färdigställs i den skepnad den är idag.

 

Ishockeyn får nu ett ordenligt uppsving och medlemsantal och antalet aktiva ökar radikalt. Under åren som följer utvecklas föreningen både på seniorsidan men framförallt blir ungdomsleden tätare och tätare. Seniorlaget återfinns under denna tid i division 4 och ligger oftast med i toppen av denna. Ungdomsverksamheten får kvitton på väl utfört arbete genom att några årgångar spelar i Västergötlands ishockeyförbunds elitserier och varje år under 90-talet får man med spelare i TV-Pucklagen.

 

1998 är nästa stora år i historieböckerna. Arbetet med att hitta en modernare organisationsform för IFK Falköping påbörjades under våren och vid ett möte i Stadshushallen den 4/10 1998 bildades IFK Falköpings idrottsallians och IFK Falköping Ishockeyklubb såg dagens ljus för första gången.

Det var också detta år som kom att bli det bästa rent sportsligt för vårt representations lag som var snubblande nära att ta sig till division 2. Efter serieomläggningen 1999 blev man automatiskt uppgraderad till division 2 och trots omfattande insatser kunde man inte hålla denna plats utan degraderades under säsongen till division 3 där man än idag återfinns.

 

Det var också under dessa sportsliga framgångar man anammade den gamla legend som finns i Falköpings historia om att det i Ålleberg finns en stor sal där 12 riddare vilar. Dessa 12 riddare skall när staden sätts i fara rida ut och skydda Falköping. Föreningen skapade ur denna sägen Riddaren och namnet Blue Riders som fortfarande pryder våra matchtröjor och är det starka och inte minst snygga varumärke vi arbetar under.

 

Ungdomsverksamheten som får betecknas som föreningens hjärta är fortsatt livlig under början av 2000-talet och man kan stoltsera med aktiva som nått elitseriespel. Nämnas bör också föreningens årligen återkommande Cupverksamhet, Blue Riders Cup, som spelas som försäsongsturneringar för A,B & C-pojklag. Ett oerhört uppskattat och inkomstbringande evenemang för föreningen och dess ungdomar.

 
Samarbetspartners